Nederland en Denemarken strijden om Europese titel

In een uitverkocht Grolsch Veste wordt vandaag de finale van het EK Voetbal voor Vrouwen gespeeld. In het stadion van FC Twente strijden Nederland en Denemarken vanaf 17.00 uur tegen elkaar om de Europese titel.

De twee landen troffen elkaar ook al in de groepsfase, toen waren de OranjeLeeuwinnen met 1-0 te sterk door een benutte penalty van Sherida Spitse. Toch mag Denemarken allesbehalve onderschat worden: topfavoriet Duitsland werd in de kwartfinale met 2-1 verslagen door de Deense dames.

Nederland verloor nog geen enkel duel op het EK en kreeg ook maar één doelpunt tegen. In de groepsfase werden Noorwegen, Denemarken en België al verslagen, waardoor de dames van Oranje als groepshoofd naar de kwartfinale gingen. Daar troffen ze Zweden, dat ze uiteindelijk met 2-0 versloegen door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

In de halve finale werd er gespeeld tegen Engeland, dat na de uitschakelingen van Duitsland, Zweden en Frankrijk verkozen werd tot favoriet. Toch hadden de Engelse Lionesses geen enkele kans tegen een zeer effectief Oranje: 3-0.

Het enige puntverlies wat Denemarken leed, werd veroorzaakt door Nederland. In de groepsfase werden België en Noorwegen verslagen (beide 1-0). In de kwartfinale stuurden de Denen Duitsland naar huis, waarna debutant Oostenrijk op penalty’s werd verslagen.

Sterspeelsters aan Deense kant zijn Nadia Nadim en Pernille Harder, tevens aanvoerder. Nadim was trefzeker tegen Duitsland, terwijl Harder haar penalty in de serie tegen Oostenrijk benutte.

Vooral het verhaal van Nadim maakt indruk bij het publiek. De geboren Afghaanse vluchtte op jonge leeftijd voor de Talibaan. Nadim, inmiddels 29 jaar, krijgt inmiddels veel erkenning en is een boegbeeld in haar thuisland.

Bij de OranjeLeeuwinnen is het aanvalstrio gevreesd: Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden. Maar ook Jackie Groenen maakt dit toernooi indruk als stofzuiger op het middenveld.

Martens maakte vlak voor het EK een transfer naar FC Barcelona, terwijl Miedema al eerder haar overstap naar Arsenal aankondigde. De druk op de jonge spits is enorm. Pas 21 jaar is ze, maar toch was ze al 43 keer trefzeker in 56 interlands. Van de Sanden, speelster van Liverpool, is vooral bekend om haar snelheid, die in de afgelopen wedstrijden vaak benut werd.

Ondanks dat gevaarlijke trio, eist Groenen heel wat aandacht op. De pas 22-jarige middenvelder van 1. FFC Frankfurt maakte pas in januari 2016 haar debuut voor de OranjeLeeuwinnen. Groenen speelt normaal gesproken redelijk centraal op het middenveld, waar ze de ballen afsnoept en vervolgens de aanval opzet. Tegen Engeland was ze wat actiever aan de rechterkant, waar ze uiteindelijk ook van zichzelf liet spreken met de assist voor Miedema bij de 1-0.

De bondscoach van Denemarken, Nils Nielsen, had tijdens zijn persconferentie in aanloop naar het duel nog een boodschap voor alle criticasters: “Als je niet van vrouwenvoetbal houdt, hou dan je mond. Deze meiden verdienen lof.”

En die meiden strijden vanmiddag tegen elkaar om die felbegeerde Europese titel. Eén ding is zeker: zondag staat er een nieuwe Europees kampioen op.

Auteur: @VoetbalAm

Photo: BBC